Auping

Koninklijke Auping is marktleider in de Benelux op het gebied van bedden en bed-accessoires. In 1888 startte Johannes Auping het nog steeds in Deventer gelegen bedrijf als smederij. Het richtte zich al snel op de productie van spiraalbedden, bijzonder innovatief in een tijd van stromatrassen. Daar kwamen later matrassen en boxsprings bij. Inmiddels verkoopt het bedrijf zijn producten in 30 landen. Het bedrijf is grotendeels nog in handen van de familie Auping.

Meer innovatie

Auping boogt op een rijke historie en veel succes. In elke straat in Nederland staat minstens één Auronde bed. Maar een succesvolle historie betekent niet dat de toekomst hetzelfde is. Daarom investeert Auping nog sterker in relevante innovatie, met focus op de klant. Nieuwe modellen, zoals de Original en de boxspring Criade, zijn daar voorbeelden van. Die kan elke klant op basis van zijn eigen behoeften zelf samenstellen. In de duurzame productielocatie is dat ook inzichtelijk, vanaf het eerste onderdeel zien collega’s die de bedden en matrassen in elkaar zetten voor welke meneer of mevrouw ze dit doen. De afgelopen jaren zijn er flinke investeringen gedaan in het ontwerpen en realiseren van deze nieuwe productielocatie, robotisering, nieuwe logistieke concepten en duurzaamheid. Auping produceert nu op basis van klantorder en veel flexibeler, sneller en efficiënter dan voorheen. De fundamentele verbeteringen in proces, product en cultuur leiden tot een high tech, innovatieve en duurzame supply chain. Auping heeft zichzelf opnieuw uitgevonden en deze transformatie is niet onopgemerkt gebleven. Recentelijk mocht Auping hiervoor de Nederlandse Logistiek Prijs 2016 in ontvangst nemen.

2020 alles Cradle to Cradle

Naast innovatie op product- en procesniveau, zoekt Auping ook naar andere manieren om te innoveren. Het bedrijf mag misschien uit een tijd komen waar er minder nagedacht werd over het milieu, met hergebruik en niets onnodig wegwerpen maakte de oprichter Auping groot. Het leidde ertoe dat Auping in 2020 alle bedrijfsprocessen, producten en diensten duurzaam en conform de Cradle to Cradle-filosofie wil maken. De eerste stappen zijn al gezet. Zo hebben we de matrassen, het bedmodel Essential en de vlakke spiraalbodems ontwikkeld.

Oude matrassen hebben waarde

Een belangrijke stap in de implementatie van C2C was de introductie van het Auping Take Back System (ATBS) voor matrassen. Dit betekent dat bij aanschaf van een nieuwe Auping matras de oude matras wordt teruggenomen, gedemonteerd en gerecycled tot bijvoorbeeld spouwmuurisolatie of judomatten. Maar Auping heeft op dit gebied meer pijlen op zijn boog. Om het aantal onnodig gemaakte vrachtwagenkilometers (120.000 per jaar in Deventer alleen!) tussen verschillende productielocaties te reduceren en de milieudruk te verlagen, bracht men eind 2014 het aantal locaties terug van drie naar een. Er werd bewust gekozen voor uitbouw op de bestaande locatie, zodat er niet onnodig een nieuw terrein ontgonnen hoefde te worden. Een bestaand kantoorpand er tegenover werd betrokken en wordt volledig energie-neutraal gebruikt, onder andere dankzij de restwarmte van het nabijgelegen ‘grootste naaiatelier van Nederland’ te gebruiken.

Supervoorbeeld van circulair denken’

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Milieu) en minister Henk Kamp (Economische Zaken) stuurden onlangs een notitie aan de Tweede Kamer over de toekomst van de circulaire economie in Nederland. Daarin werd Koninklijke Auping genoemd als een ‘supervoorbeeld van circulair denken’, als ‘hét icoon van milieubewust produceren’. Een geweldig compliment voor Auping.

Kijk hier naar een youtube van het project
https://www.auping.com/nl/ons-verhaal/duurzaamheid

Meer cases:


auping-logo

Auping/Ex Interior

dsc_8124_cool-grey

 

282-4775